Subota, 25. maj 2019.

BIZLIfe: Da li je ovo vaša kućica iz snova?

Kupite je i sastavite za samo osam sati

Montažne i modularne kuće, domovi koji se prave u fabrikama, sve su popularniji.

Od 2013. do 2018. godine, prihodi ove industrije porasli su za 8,6 odsto na godišnjem nivou, na skoro 10,5 milijardi dolara, uključujući i rast od 4,1 odsto samo u 2018. godini, pokazuju podaci IBISWorld-a.

Ove kuće stigle su čak do Amazona a njihova prodaja ide odlično. Veliki broj medija, čak i sajtovi za nekretnine objavili su da je kućica veličine 15 metara kvadratnih, koja se sastavlja za osam sati, rasprodata na Amazonu po ceni od 7.250 dolara (6.500 evra).

„Nisam iznenađen što se kuće prodaju na Amazonu, jer prodaja ovih kuća na internetu predstavlja novi nivo mogućnosti za prodavca da dođe do potrošača koji su van njihovog tržišta“, kaže ekspert za prodaju.

Ovo nije jedina kuća koja se prodaje putem internet giganta. Njih je mnogo, različitog su izgleda, namena, cene i kvadrature.

 

Izvor: BIZLife

Foto: Youtube/Printscreen

Subota, 25. maj 2019.

BLIC: Šta se dešava sa kamatama? Da li će se povećati rata kredita?

Kako su cene stanova u Srbiji, prvenstveno u Beogradu, beležile skok u poslednje vreme, tako se javila i bojazan za sve one koji imaju stambene kredite u evrima da će skočiti kamate, a time i njihova rata.

Ukoliko ste i vi kupili stan na kredit ili planirate, a pratite i svetske vesti o odlukama koje donosi Evropska centralna banka, sajt 4zida.rs otkriva činjenice koje će vas sigurno utešiti.

Potražili su prvo odgovor na pitanje - ima li misterije u naglom skoku cena nekretnina?

"Na kontinuiran rast cene stanova u Beogradu u proteklom periodu uticalo je više faktora, a među njima je svakako jačanje platežne sposobnosti građana, kao i makroekonomska stabilnost koja je privukla strane investitore, jednim delom i našu dijasporu, ali i omogućila jačanje poverenja u smislu dugoročnog zaduživanja u vidu odobravanja stambenih kredita", rekao je Zoran Grubišić iz Beogradske bankarske akademije.

On ističe da su među faktorima povećane tražnje za stanovima bili i povoljni stambeni krediti, pre svega zbog povoljnih kamatnih stopa. Da li se onda to vreme jeftinih kredita bliži kraju?

"Vreme jeftinih kredita svakako neće trajati večno, ali mi se čini da značajnijih promena ipak neće biti u narednih nekoliko godina. U svakom slučaju, čak i kada dođe do skoka Euribora, što je izvesno u nekom trenutku, realno je očekivati da će tada kamatne marže pasti, pa taj skok neće biti drastičan. U krajnjoj liniji, danas je vrlo jednostavno refinansirati stambene kredite pod povoljnijim uslovima i takva usluga ne košta kao ranije", objašnjava Grubišić.

U tom smislu, da li će odluka ECB da prestane da upumpava novac podići Euribor, a posledično i ostale kamate, kada bi to moglo da se očekuje?

"Mislim da odluka o odustanku od kvantitativnih olakšica jeste mera čvršće monetarne politike, ali da nju ne mora nužno brzo da sledi i odluka o podizanju referentne kamatne stope ECB koja direktno utiče na Euribor. Mislim da ECB tu pažljivo analizira inflatorna očekivanja kojih još uvek nema, a prate se i mere monetarne politike drugih najvažnijih cenralnih banaka", kaže on.

Izvor: Blic

Petak, 24. maj 2019.

CBRE: BG je skuplji od regiona

Veliki projekat K-Distrikt na Dorćolu

Ne samo kod nas, već i u region, u četiri ključne zemlje – Hrvatska, Slovenija, Srbija i Bugarska, vidimo i najveću ekspanziju, kako komercijalnih tako i stambenih nekretnina. O tome kakva je situacija na tržištu nekretnina kod nas, kakve su cene, šta se novo gradi i ko kupuje stambeni i komercijalni prostor, razgovarali smo sa Urošem Grujićem (Director, Head of Investment Poperties SEE) iz kompanije CBRE.

Kakva je trenutna situacija na tržištu nekretnina kod nas?

Kada govorimo o komercijalnim nekretninama u Srbiji, vidimo porast u delu izgradnje – znatno više se gradi nego prethodnih godina. Vidimo veliki porast u broju kvadrata koje zakupljuju firme, samim tim ti prostori koji se grade vrlo se brzo popunjavaju.
Što znači da ili dolaze nove kompanije ili se šire postojeće, što je jako pozitivan faktor sa ekonomske strane, jer dalje znači da se širi privreda.

Vidimo da će taj trend da se nastavi u istom volumenu naredne dve godine, ali ono što je najbitnije je taj konačni korak, a to je “egzit” strategija, odnosno prodaja tih završenih proizvoda koji daju neki prihod. Dakle, nekretnine koje prihoduju, koje su komercijalne konačno postaju interesantne institucionalnim investitorima.

Drugim rečima, mi smo kao firma (CBRE) u poslednjih 36 meseci prometovali više od 1,2 milijarde evra komercijalnih nekretnina u regionu. U to ulaze neke od najpoznatijih i najvećih nekretnina kao što su Delta šoping centar, Ušće šoping centar, najveći šoping centar Delta u Crnoj Gori, Skoplje City Mall u Makedoniji, Arena Zagreb u Zagrebu itd. To je to što se tiče maloprodajnog “egzita” koji smo napravili.

Mi smo viziju fokusirali na poslovni prostor, to su, naravno, poslovne zgrade u kojima sede „zvučna imena“ iz sveta biznisa.

Između ostalog uključio se “Belgrade Business Center”, u kome su smešteni “Air Serbia” i “Unicredit banka” – što smo prodali pre godinu, dve. Zatim, uspeli smo da prodamo veliki broj hotela MK grupi.

Sve je jako pozitivno i pokazuje da su investitori spremni da, sa te akvizicione strane, ulažu kod nas na tržištu, što je veoma bitno. To se nikada nije dešavalo ranije i sama ta cifra od 1,2 milijarde koju smo mi uspeli “da podignemo” i da na tržište dovedemo te prve investitore je veoma pozitivan znak.

Ko su ti investitori?

Ti investitori, koji su uglavnom južnoafrički fondovi, bili su fokusirani na te maloprodajne tržne centre. Inicijalni investitori su izraelske grupe. Oni su prvi korak napravili kada su ušli kod nas na tržište, i time rizikovali dosta.
Pored ovih fondova, aktivni su i austrijski fondovi i lokalne grupe kao što su MPC, Delta i MK grupa.

Šta se promenilo, pa su došli investitori na naše tržište?

Stabilizovala se ekonomska i koliko-toliko politička situacija. Daleko da smo tamo gde treba da budemo, ali ide u dobrom pravcu.

S druge strane, nekretnine u Zapadnoj ali i Centralnoj i Istočnoj Evropi su znatno poskupele, a tamo je bolja i ekonomska i politička situacija, ali je i konkurencija veća. Drugim rečima, na globalnom nivou veliki broj fondova je odlučilo da oko 10 odsto svih svojih resursa ulaže u nekretnine.

Ostalih 90 odsto je podeljeno na berzi, ulaganju u plemenite metale itd. Dakle, veliki broj fondova, osiguravajućih društava, investicionih banaka odlučili su da jednu desetinu svog kapitala ulože u nekretnine, i samim tim je konkurencija postala veća. To je sve nateralo investitore da počnu da razmatraju neka nova tržišta kao što je Jugoistočna Evropa.

Ko kupuje te nekretnine?

Ljudi koji imaju novca da ulažu u nekretnine nemaju gde da plasiraju svoj novac, a kamatne stope nikada nisu bile dostupnije od banaka, te su to dva glavna indikatora zašto se razvija i stambeno tržište.

Oko pet odsto stanovništva u Srbiji kupuje te stanove, jer nemaju gde da investiraju novac koji imaju, tako da uglavnom kupuju nekretnine i najčešće ih izdaju. Očekujem da će u naredne dve godine u oba sektora, i u komercijalnom i u stambenom, biti nastavljen isti trend, i tek nakon toga će doći do korekcije tržišta.

Koliki je zakup poslovnog prostora u Beogradu u odnosu na region?

Skuplji je zakup poslovnog prostora u Beogradu nego u regionu, jer su se ta tržišta mnogo brže razvila. Drugim rečima, “više proizvoda” je došlo na njihovo tržište, više zgrada se izgradilo, zakupci su imali više alterantive, “pretrpali su” tržište i to je sve uticalo na pad cena zakupa. Kod nas se gradilo koliko je bilo potrebno, ali su i banke bile konzervativnije – nisu davale projektno finansiranje kao u tim zemljama.

Za poslovni prostor će ostati takve cene u narednom periodu. Potražnja je u porastu. Oko 50.000 kvadrata novog kancelarijskog prostora je izdato u 2018. godini, što je skok od oko 15 odsto u odnosu na 2017. godinu. Tako će se i nastaviti u narednom periodu.

Šta je najveća prepreka investitorima?

Najveće prepreke investorima su bile politička nestabilnost i nejasne zakonske i poreske konstrukcije. Tako da su to glavni razlozi zašto nismo razvijeni u nivou Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske… Nažalost, kao Jugoslavija smo bili daleko ispred tih zemalja, ali nas je rat vratio 20 godina unazad.

Šta se dešava sa stambenim prostorom?

Ono što se razvija u stambenom prostoru je kombinacija svih opština u Beogradu (Savski venac, Novi Beograd, Stari grad, Vračar Zvezdara…), dok je poslovni fokusiran isključivo na Novi Beograd. Kompleks Sakura je dobar primer, kao i A blok, stambenih kondominijuma koji su prisutni “sa ove strane reke” – na Novom Beogradu.

Veliki projekat koji se gradi na Dorćolu je K-District. U ovaj projekat su uključena tri glavna investitora (izvesni holandski fond – 50 %, 30 % kompanija Levi Najn iz Novog Sada i 20 % kompanija Aleksandar gradnja, takođe iz Novog Sada). Radi se o stambeno-poslovno-hotelskom kompleksu koji će imati oko 500 stanova. Zatim, hotel će imati do 10.000 kvadrata i poslovni prostor oko 25.000 kvadrata.

Izvor: BIZLife

Foto: BIZlife

Četvrtak, 23. maj 2019.

SEEbiz: Vrtoglav rast cena stanova u Beogradu

BEOGRAD - Od 2000. godine cene nekretnina u Beogradu beleže vrtoglavi skok, a trenutno su oborile sve prethodne rekorde.

Uprkos nekim prognozama da su cene nerealne i da će biti niže, cene u glavnom gradu su dostigle maksimum.

Stručnjaci kažu da je osnovni razlog to što je potražnja za stanovima mnogo veća od ponude i da ta ekonomska zakonitost u najvećoj meri diktira astronomske cene.

Dinamiku rasta na turbulentnom tržištu pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Tokom 2018. godine, u odnosu na prethodnu godinu, cene stanova novogradnje u Srbiji povećane su za 12,8 odsto, dok su u Beogradu povećane za 14,7 odsto.

Sagovornik Sputnjika, direktor „Real konsaltinga" Nenad Stojanović precizira da se u ovom trenutku cene kvadrata kreću od 1.600 evra za stare stanove koji moraju da se renoviraju i idu do neverovatnih 4.500 evra po kvadratnom metru. Slična je situacija i na Dedinju i na Senjaku, gde se luksuzne novogradnje prodaju za 5.000 evra po kvadratu.

U odnosu na cene stanova u regionu, Beograd je prestigao Sarajevo, Skoplje i Zagreb, a sve je bliži i svetskim metropolama.

„U Beču su u poslednjih pet godina cene stanova dosta porasle, pa je prosečna cena kvadrata oko 6.000 evra, u centralnim zonama Pariza cene se kreću od 9.000, pa do neverovatnih 40.000 evra. U Moskvi je prosečna cena oko 7.500. evra. Ali teško je praviti takve paralele, jer to su gradovi koji imaju metro, dva–tri aerodroma...Mi možemo da se poredimo sa gradovima u neposrednom okruženju, ali i kad se sa njima merimo, Beograd defakto jeste skup", zaključuje Stojanović.

„Cene u glavnom gradu su sada veće nego 2007. godine, kada je bio najjači talas porasta cena. Do tog skoka cena doveli su rast BDP-a, povoljni stambeni krediti i sve veći priliv stanovništva iz ostalih delova Srbije u Beograd", kaže Stojanović.

On ističe da tržište ne stagnira, da se stanovi prodaju, a da se najviše traže novogradnje koje se prodaju gotovo u temeljima.

Stojanović navodi da je veoma teško prognozirati da li će cene i dalje rasti ili će doći do njihovog pada.

„Mislim da će ovakve cene u narednom periodu biti konstanta, osim ako se ne desi nešto na globalnom tržištu, neka velika ekonomska kriza koja bi poremetila tržište.

Foto: stat.gov.rs (Printscreen)Da cene neće padati smatra i Kaća Lazarević, vlasnica istoimene agencije.

„Sve dok je velika potražnja, cene će i dalje beležiti blagi rast. Mislim da će potražnja biti i dalje veoma velika, zapravo, nema ni najave onoga što bi po zakonima tržišta moglo da se desi, da balon pukne kad se naduva do maksimuma. Kod nas to očigledno tako ne funkcioniše, cene su prilično nerealne u odnosu na kupovnu moć, ali na to najviše utiče kupovina putem kredita."

Lazarevićeva naglašava da je očigledno i da je na takav skok cena uticao veći priliv novca.

„Za beogradske nekretnine zainteresovano je dosta kupaca iz Bosne i Republike Srpske, sve češći kupci su i Kinezi i Rusi. Cene su porasle samo u glavnom gradu i u Novom Sadu, dok u ostalim delovima Srbije stagniraju", zaključuje Lazarevićeva.

 

Izvor: SEEbiz.eu

Ponedeljak, 24. april 2017.

Provizije posrednika dižu cene stanova

NOVI SAD: Oni koji se ovih dana spremaju da prodaju stan, kući ili vikendicu imaju mnogo muka jer je kupca malo, a prodavci procenjuju da cene kvadrata skoro svakodnevno padaju.

Ponedeljak, 24. april 2017.

IDEALAN TRENUTAK ZA PODIZANJE STAMBENIH KREDITA: Do nove nekretnine u sedam jednostavnih koraka!

Ukoliko hoćete da se skućite, a pitate se kada je pravi trenutak za to - odgovor je upravo sada!

Ponedeljak, 24. april 2017.

Nagrada za budući tržni centar u Beogradu na vodi

Kompanija "Beograd na vodi" saopštila je da je BW Galerija, koja će po završetku biti najveći tržni centar u regionu, osvojila regionalnu nagradu "Koncept i dizajn" u kategoriji maloprodaje.

Nedelja, 23. april 2017.

Srbija dobija prvu bazu nezakonito izgrađenih objekata - Do sada kategorisano milion nekretnina

U narednih desetak dana baza nelegalno izgrađenih objekata biće kompletna, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje navodi i da se paralelno priprema i kategorizacija popisanih objekata.

Nedelja, 23. april 2017.

PRODAJE SE 5 NEKRETNINA: Ovo su početne cene diplomatskih predstavništava SFRJ

BEOGRAD - Za pet diplomatsko - konzularnih predstavništava bivše SFRJ, čija je prodaja u toku, kompletne ponude se očekuju za 10 - 15 dana, izjavio je sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović.

Subota, 22. april 2017.

Kvadrat stana u BG za 460 € - moguće je

Nekretnine u Beogradu postale su nedostupne za prosečnog stanovnika Srbije.

Subota, 22. april 2017.

Na prodaju imovina preduzeća Grafito vrtovi - Traže se kupci za građevinsko zemljište i garaže u Obrenovcu

Stečajni upravnik preduzeća za razvoj projekata o nekretninama Grafito vrtovi iz Beograda oglasio je prodaju imovine društva javnim prikupljanjem ponuda.

Subota, 22. april 2017.

Prodaja nekretnina u SAD povećala se najviše od 2007.

Prodaja stambenih nekretnina u SAD povećana je u martu više od očekivanog i to najviše od februara 2007. godine, saopštila je američka Nacionalna asocijacija trgovaca nekretninama.

Petak, 21. april 2017.

Lokal na prodaju, kvadrat 7.000 EUR

Grad Niš raspisao je oglas za prodaju nekretnina, od kojih se veliki deo nalazi u glavnoj gradskoj ulici.

Četvrtak, 20. april 2017.

Zrenjanin: Brodogradilište "Begej" prodato za 46 miliona dinara

Procedura oko prodaje zrenjaninskog brodogradilišta "Begej" u stečaju konačno je u završnoj fazi i ovih dana se očekuje potpisivanje ugovora i ulazak kupca u posed.

Četvrtak, 20. april 2017.

IDEALAN TRENUTAK ZA PODIZANJE STAMBENIH KREDITA: Do nove nekretnine u sedam jednostavnih koraka!

Ukoliko hoćete da se skućite, a pitate se kada je pravi trenutak za to - odgovor je upravo sada!

  • Pretraživač
  • Brza pretraga
Traži

par primera:
prodajem stan Ljubljana
kupujem kuća Beograd
izdajem garsonjera Valjevo

Javna aukcija

Moj kutak

This site uses cookies for better performance and user experience. Do you agree to use of cookies?

Find out more

Cookies on our web page

What is Cookie?

A cookie is a small piece of data sent from a website and stored in a user's web browse while a user is browsing a website. When the user browses the same website in the future, the data stored in the cookie can be retrieved by the website to notify the website of the user's previous activity

How do we use cookies?

A visit to a this page could generate the following types of cookie.

Strictly necessary cookies

These cookies are essential in order to enable you to move around the website and use its features, such as accessing secure areas of the website. Without these cookies services you have asked for, like shopping baskets or e-billing, cannot be provided.

2. Performance cookies

These cookies collect information about how visitors use a website, for instance which pages visitors go to most often, and if they get error messages from web pages. These cookies don’t collect information that identifies a visitor. All information these cookies collect is aggregated and therefore anonymous. It is only used to improve how a website works.

3. Functionality cookies

These cookies allow the website to remember choices you make (such as your user name, language or the region you are in) and provide enhanced, more personal features. For instance, a website may be able to provide you with local weather reports or traffic news by storing in a cookie the region in which you are currently located. These cookies can also be used to remember changes you have made to text size, fonts and other parts of web pages that you can customise. They may also be used to provide services you have asked for such as watching a video or commenting on a blog. The information these cookies collect may be anonymised and they cannot track your browsing activity on other websites.

4. Targeting and advertising cookies

These cookies are used to deliver adverts more relevant to you and your interests They are also used to limit
the number of times you see an advertisement as well as help measure the effectiveness of the advertising campaign. They are usually placed by advertising networks with the website operator’s permission. They remember that you have visited a website and this information is shared with other organisations such as advertisers. Quite often targeting or advertising cookies will be linked to site functionality provided by the other organisation.

Cookie management

Cookies can be managed via the web browser settings. Please, see you browser help how to manage cookies.

On this site you can always turn cookies on/off on menu item “Cookie Management”.

Website management

This website is managed by:

Kabi d.o.o.