NAJSKUPLJI KVADRAT U BEOGRADU 10.000 EVRA Cene stanova porasle za 30 odsto i ne prestaju da rastu i dalje, a evo gde se NAJVIŠE GRADI

Bazanekretnina.com

Vesti 30 min. čitanja

Vesti/Screenshot-2021-07-27-at-14.34.46

"Al' se izgradilo!" rečenica je koju ćete čuti, a i sami izgovoriti u koji god deo prestonice da dođete. Sve više se gradi, a cene sve višu rastu, pa je tako u Beogradu, ali i u celoj Srbiji cena nekretnina porasla više od 30 odsto, piše Blic.

Šokanto zvuči i činjenica da je najskuplji kvadrat u Beogradu prodat za neverovatnih gotovo 10.000 evra! Tačnije, najskuplji kvadrat stambenog prostora u drugom kvartalu ove godine kupljen je kompleksu "Beograda na vodi" po ceni od 9.721 evra, podatak je Republičkog geodetskog zavoda u izveštaju sa tržišta nepokretnosti za drugi kvrtal 2021.

Jelena Davidović ispred ispred portala Nekretnine.rs otkrila je za "Beograd na Blic" da je u junu ove godine zaključen 14.121 ugovor o prodaji nepokretnosti što predstavlja povećanje od 16 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

- Zakon potražnje i ponude vlada na tržištu nekretnina, tako da sve dok budemo imali veću potražnju u odnosu na ponudu imaćemo rast cena, povećana potražnja gura cene kvadrata napred - kaže Davidovićeva.

Najpopularnije beogradske opštine

Oduvek su neki delovi Beograda bili popularniji od drugih, a to naravno dosta utiče i na cenu nekretnina u tim delovima. 

Kako kaže Jelena Davidović, najveći broj stanova i u starogradnji i u novogradnji u 2020. godini prema podacima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) prometovano je na teritoriji beogradskih opština Zvezdara, Novi Beograd, Palilula, Zemun, Čukarica, Savski venac, Stari grad, Vračar i Rakovica, a situacija je ista i ove godine.

Prema analizi oglašenih oglasa na sajtu nekretnine.rs cene konstantno rastu iz meseca u mesec, i taj rast može da se prati, pa je recimo u junu prosečna cena za sledeće opštine iznosila:

Centar grada -  2.517 evra po metru kvadratnom

Vračar - 2.372 evra po metru kvadratnom,

Novi Beograd - 1.950 evra po metru kvadratnom, 

Mirijevo - 1.268 evra po metru kvadratnom.

- Na osnovu toga za kupovinu stana recimo od 30 kvadrata na Novom Beogradu je potrebno izdvojiti od 73.000 do 80.000 evra, a za neki stan od 60 metara kvadratnih na Mirijevu potrebno je izdvojiti od 75.000 do 90.000 evra - procenjuje Davidovićeva.

Međutim, ima i onih manje popularnih delova grada gde je cena nekretnina nešto povoljnija, ali i tamo se svakako dosta gradi.

- To su stanovi sa leve strane Dunava, odnosno naselja Ovča i Borča, a dosta se gradi i u Surčinu i na opštini Ledine - ukazuje nam.

Iznajmljivanje stanova

Kada je u pitanju iznajmljivanje stanova, tu su najviše bile primetne posledice prouzrokovane korona virusom, naročito za vreme lokdauna kada je većina stanova ostala prazna.

Već u drugoj polovini 2020. godine tržište je uspelo da se oporavi, tako da su cene iznajmljivanja stanova, kako kaže Davidovićeva, ponovo dostigle nivo s početka 2020. godine, odnosno pre izbijanja pandemije.

Savet za sve studente koji kreću u potragu za stanom

U potragu za stanovima trebalo bi da krenu i brucoši i studenti, jer je ovo vreme kada je izbor veći, u spetembru već može biti kasno za pronalazak odgovarajuće nekretnine.

- Ne treba da čekaju septembar, ovaj mesec je idealan da se krene u potragu za željenom nekretninom, a predlog bi bio da redovno prate ponudu da bi mogli brzo da reaguju kada pronađu stan koji zadovoljava sve njihove kriterijume i planirani budžet - savetuje Jelena Davidović.

Vikendice najtraženije u prošloj godini

Dok je tržište iznajmljivanja stanova bilo ugoroženo pojavom pandemije, prošla godina bila je najbolja za tržište vikendica.

- Specifična je potražnja za kućama i vikendicama u odnosu na prethodne godine, i to ne jenjava. U odnosu na 2019. godinu prodato je za 60 odsto više vikendica - kaže Davidovićeva.

Dodaje da su popularna mesta u okolini Beograda, koja su udaljena oko 20 do 30 kilometara od grada, koja imaju zadovaljavajuću infrastrukturu, kao i određenu varijantu gradskog prevoza, a to je recimo Avala, Baćevac, Kosmaj, Vranić, Barajevo i drugi.

Ukoliko se pitate koliko novca je potrebno za kupovinu kuće ili vikendice, kako Davidovićeva kaže, oko 36.000 evra je potrebno izdvojiti za kupovinu prosečne vikendice.

- Za savremenu kuću sa dobrom izolacijom potrebno je oko 60.000 evra, a za dobro opremljenu kuću sa uređenim dvorištem oko 150.000 evra - navodi Jelena Davidović.

Bazanekretnina.com

Deli na Facebook
Deli na Twitter
house image

Želite li da dobijate novosti? Prijavite se na naš newsletter: