Sreda, 15. avgust 2007.

Kvadrat u Beogradu do 3.000 eura

Stanovi u Beogradu najskuplji su u centru prestonice, na Vračaru, Dedinju, Senjaku i kod novobeogradske "Arene" pa na tim lokacijama kvadratni metar košta i više od 2.000 evra, rečeno je u agencijama za promet nekretninama.

Inače, cena kvadratnog metra stanova na tržištu nekretnina kreće se od 800 do 3.000 evra, u zavisnosti od lokacije, od toga na kom se spratu nalazi stan, kao i od stanja stana i starosti zgrade.

Prema rečima predstavnika agencija koje se bave prometom nekretnina, nedavno usvajanje poreskih zakona oživelo je tržište i povećalo interesovanje i kupaca i prodavaca.

Suvlasnik agencije "Alka" Kaća Lazarević kaže da je potražnja veća od ponude i tvrdi da je zbog poreskih olakšica cena stana "skočila" za oko 10 odsto.

Na Vračaru, Dedinju, Senjaku i oko "Arene" cena kvadratnog metra staje izmedju dve i dve i po hiljade evra, a u pojedinim slučajevima dostiže i 3.000 evra.

Najjeftiniji stanovi, kako navode u agencji, nalaze se na periferiji prestonice u naseljima Borča i Ovča, gde je za kvadratni metar potrebno izdvojiti oko 800 evra.

U naselju Višnjička Banja za kvadrat stambenog prostora neophodno je izdvojiti oko 1.000 evra, a na Karaburmi i Mirijevu izmedju 1.000 i 1.200, kao i u Žarkovu i naselju Braće Jerković.

U agenciji "Akropola" kažu da su najtraženiji stanovi na Bežaniji i Novom Beogradu.

Oni potvrdjuju da su stanovi najskuplji kod hotela "Jugoslavija" i u okolini "Arene", a najjeftiniji kvadrat je u udaljenijim naseljima poput Petlovog i Labudovog brda - od 900 do 1.100 evra.

U agenciji "Bea nekretnine" kažu da su najskuplji stanovi u centru grada, odnosno "krugu dvojke", gde kvadratni metar staje izmedju 2.000 i 2.200 evra, dok je za kvadratni metar stana na Voždovcu potrebno izdvojiti 1.450 evra, a na Bežanijskoj Kosi 1.300 evra.

I u agenciji "Menadžer" kažu da su najskuplji stanovi u centru grada, na Dedinju i Senjaku, gde kvadratni metar staje izmedju dve i dve i po hiljade i ponekad dostiže 2.700 evra i da je od ove godine drastično "skočila" cena kvadratnog metra oko "Arene".

U agencijama ističu da je najtraženiji poslovni prostor na Novom Beogradu, gde postoje odgovarajući parking prostori i sva neophodna infrastruktura i gde je za kupovinu kvadratnog metra potrebno izdvojiti izmedju dve i tri hiljade evra.

Poslovni prostor u Ulici Strahinjića Bana, u centru, staje 4.000 evra po kvadratnom metru, dok u najstrožem centru - Knez Mihailovoj ulici cena poslovnog prostora ponekad premašuje i 10.000 evra po kvadratnom metru.

Kada je u pitanju zakup stanova, za iznajmljivanje garsonjere u prestonici potrebno je, zavisno od lokacije i opremljenosti, obezbediti izmedju 200 i 300 evra mesečno, jednosobnog stana od 300 do 400, dvosobnog od 250 do 500, dok je za veći stan površine do 70 kvadrata, neophodno dati od 500 do 700 evra.

Cena iznajmljivanja stana od 100, pa i više kvadratnih metara, računa se "10 evra po kvadratu", što znači da je minimalna cena 1.000 evra mesečno.

Za jednosobni stan od 35 kvadratnih metara, na primer, na Novom Beogradu mesečno je neophodno izdvojiti izmedju 250 i 350 evra, dok je za iznajmljivanje većih stanova, recimo, na Bežanijskoj Kosi, potrebno dati 400 do 700 evra. Tanjug

  • Pretraživač
  • Brza pretraga
Traži

par primera:
prodajem stan Ljubljana
kupujem kuća Beograd
izdajem garsonjera Valjevo

Moj kutak